Určite nám dáte za pravdu keď povieme, že sa začala najobľúbenejšia ovocná sezóna. Jahodová! Sladké, voňavé jahody nájdete v týchto dňoch takmer v každej záhradke, v obchode či na trhu. Aj my sme sa preto rozhodli pripraviť špeciálne jahodové menu.
Začneme hádam najznámejším talianskym dezertom a tým je Panna cotta alebo „varená smotana“. Panna cotta je obľúbeným dezertom v mnohých reštauráciách, ale veľmi jednoducho si ju môžete pripraviť aj doma. Základné suroviny sú sladká smotana, cukor a plátková želatína. A keďže je „Jahodová sezóna“, my sme sa rozhodli pridať aj jahody.
Jahodová Panna cotta
Príprava | 20 minutes |
Suroviny
- 200g jahôd
- 250ml smotany na šlahanie
- 3 listy želatiny
- kryštálový cukor podľa chuti (približne na 200g jahôd – 20g cukru)
- na ozdobenie čerstvú mätu a jahody
Postup
1. Jahody rozšľaháme a precedíme cez sito. 2. Želatinu namočíme do studenej vody na 3-4 min. 3. Do hrnca dáme smotanu a pridáme cukor. Miešame na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí. Želatínu vložíme (bez vody) do smotany a stále miešame, kým sa želatína nerozpustí. Stále dávame pozor, aby sa zmes nezačala variť. Odstavíme z ohňa a pridáme precedené jahody. 4. Dezert nalejeme do formy a necháme v chladničke stuhnúť približne 3 hodiny. |
Naše poznámky k receptu
Ako vidíte silikónové formy sa nemusia používať iba na pečenie ale dajú sa nimi krásne vytvarovať aj studené a nepečené dezerty.