Ku sviatkom jari patrí štýlová ozdoba stola a zákusok v jednom. Na tento recept sme použili veľmi jednoduché a hlavne na prípravu rýchle cesto. Ak použijete akúkoľvek formu v tvare Rybky, Húsky, Zajačika alebo Kravičky a pridáte vlastnú fantázia, tak aj z jednoduchého chutného receptu môže vzniknúť zaujímavý zákusok.
Veľkonočný zajačik
Príprava | 10 minutes |
Pečenie | 15 minutes |
Celkovo | 25 minutes |
Suroviny
cesto
- 1 vajce
- 1/2 šálky oleja
- 2 šálky polohrubej múky (časť múky môžeme nahradiť aj mletými orechmi, mandľami alebo pšeničnými klíčkami)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 šálka mlieka
- 1 šálka cukru
poleva
- 160ml smotany na šľahanie
- 160g kvalitnej 70% horkej čokolády
- mätové lístky
Postup
1. Predhrejme rúru na 180 stupňov a pripravíme si silikónovú formu v tvare zajačika. 2. Všetky ingrediencie spolu vymiešame na hladkú hmotu. Cestom naplníme silikónovú formu a pečieme asi 15 minút. Pred vytiahnutím zajačika z rúry, skontrolujme či je cesto upečené. Zapichneme do cesta drevenú špajľu a keď zostane čistá, zajačik je upečený. Dávka pripraveného cesta postačí na prípravu 3 zajačikov alebo iných zvieratiek. 3. V kovovej miske vo vodnom kúpeli rozpustíme nalámanú čokoládu so smotanou. Zahrievame až získame tekutú a lesklú polevu. Pomocou noža alebo gumenou stierkou nanesieme polevu na zajačika a dozdobíme mätovými lístkami. |
Naše poznámky k receptu
Rozhodli sme sa upiect zajačika, jednoduché ale rýchle cesto, ktoré dobre pasuje aj do formy na bábovku alebo do Charlotte