TORTA S ČERNICAMI, MAKOM A TVAROHOVÝM KRÉMOM

Janka z blogu Recepty z mojej kuchyne a záhrady si z našej ponuky silikónových formiem vybrala formu na pečenie Bonton a pozrite sa akú nádhernú tortu pripravila.

Janka, ďakujeme veľmi pekne za originálny recept aj krásne fotky.

TORTA S ČERNICAMI, MAKOM A TVAROHOVÝM KRÉMOM

Suroviny

  • 5 veľkých vajec
  • 150g jemný kryštálový cukor (krupica)
  • 125g hladká múka
  • 30g celý mak (2 lyžice kopcom)
  • 5 PL olej
  • Krém:
  • 250g jemný krémový tvaroh (nie hrudkovitý)
  • 250ml smotana na šlahanie,
  • 1 ks želatinový stužovač za studena od dr. Oetkera
  • práškový cukor podľa chuti,
  • vanilkový cukor
  • černice (alebo iné čerstvé ovocie podľa sezóny)

Postup

Bielka vyšlahať do tuha. Po lyžiciach zašlahať cukor a ešte poriadne prešlahať. Znížiť otáčky na šlahači na minimum a postupne po jednom pridávať žĺtky striedavo s olejom. Nakoniec už len ručne! veľmi jemne, iba obracaním varešky zamiešať preosiatu múku a celý mak. Silikonovú formu jemne vymastiť olejom a postupne vrstviť cesto. Každú vrstvu cesta jemne stierkou zatlačiť až do okrajov formy, aby po vyklopení pekne vynikol vzor na forme. Cesto zo stredu korpusu stiahniť viac ku krajom (aby sa pri pečení v strede veľmi nezdvihlo) a dať piecť na 150° asi 45 minút. Riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Upečený korpus nechať vo forme skoro úplne vychladnúť, až potom korpus pomocou obráteného taniera preklopiť z formy. Vychladnutý upečený korpus ostrým nožom prekrojiť na dve časti. Na spodnú časť natrieť krém, naukladať černice a zľahka priložiť vrchnú časť korpusu. Trochu krému si nechajte na vrch torty. Tortu ozdobiť ovocím a dať do chladničky poriadne stuhnúť, najlepšie z večera do rána.

Krém: Najskôr vyšlahať smotanu s vanilkovým cukrom. V druhej miske zmiešať tvaroh s práškovým cukrom podľa chuti. Želatinový stužovač za studena pripraviť podľa návodu (stužovač + 100ml vlažnej vody) a zašlahať ho do tvarohu. Tvarohovú zmes ručne zmiešať a vyšľahať so smotanou, počkať kým krém nezačne trochu tuhnúť (aby nevytekal z torty) a naplníte tortu. S krémom treba pracovať pomerne svižne, rýchlo tuhne (ako všetky želatinové krémy).

Naše poznámky k receptu

Na recept bola použitá Silikónová forma Bonton.

 

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.