Tekvicový koláč

V obchodoch a na trhoviskách už dostať tekvice rôznych tvarov, veľkostí, farieb… Neodolali sme a pár tekvičiek sme nakúpili aj my. Keďže sa naše deti nevedia dočkať Halloveenu, využili sme tento krásny jesenný víkend aj na vyrezávanie tekvíc. Pri tejto činnosti sa zabavili nielen deti, ale aj dospelí. Napadla nás aj myšlienka využiť tekvice nie len na ozdobu, ale upiecť z nich aj niečo sladké.

Keď už boli naše  „tekvicové strašidielká“ vyrezané, vydlabali sme dužinu pomocou lyžičky. Určite dužinu nevyhadzujte, obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Dá sa použiť na rôzne sladké aj slané recepty. My sme ju použili na prípravu chutného a hlavne veľmi jednoduchého koláčiku.

Inšpiráciu na tento recept sme našli na blogu „germa varí“.

Tekvicový koláč

Príprava 10 minutes
Pečenie 45 minutes
Celkovo 55 minutes

Suroviny

  • 1,5 šálky múky - polovicu hladkej a polohrubej
  • štipku soli
  • 0,5lyžičky sódy bikarbóny
  • 0,5lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice alebo škoricového cukru
  • 1 celé vajce
  • 0,5šálky rastlinného oleja
  • 1 šálku cukru
  • 1 šálku vydlabanej dužiny z tekvice
  • 0,5šálky nasekaných vlašských orechov
  • hrozienka alebo iné sušené ovocie

Postup

1. V jednej nádobe zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a škoricu.
2. V ďalšej veľkej nádobe vyšľaháme vajíčko s olejom a cukrom. Pridáme múčnu zmes, poriadne premiešame a nakoniec pridáme tekvicu, orechy a hrozienka.
3. Nalejeme do formy a pomaly pečieme v predhriatej rúre na 165°C asi 45-50 minút.
4. Koláč môžeme dochutiť poliatou čokoládou alebo šľahačkou.

Naše poznámky k receptu

Na pečenie sme použili silikónovú formu na Lasagne.

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.