Silikónové formy

Stále dostávame rôzne otázky od našich zákazníkov a kamarátov ohľadom používania silikónových foriem, preto sme sa rozhodli napísať pár tipov, trikov, výhod, nevýhod a postrehov z vlastného pečenia v silikónových formách, ale aj z referencií našich mamičiek. Tie sú vždy veľmi úprimné a jasne nám dajú najavo ak sa im niečo nepáči :)

Každá z nás má doma určite celú zbierku rôznych foriem na pečenie od klasických, ktoré dostaneme keď si kúpime rúru na pečenie, cez rôzne teflónové a sklenené. Tak prečo teda kupovať ešte ďalšie len silikónové? Hmmm dobrá otázka, ktorú si vždy položíme keď dostaneme novú zásielku silikónových foriem od nášho výrobcu. Pravdaže každá z nich sa nám veľmi páči a hneď nás napadá čo v nich upečieme. Doma už zase počúvame, či už ich nemáme dosť…..  Áno, áno je pravda, že všetky vzory ani veľkosti mať doma nemusíme, ale takú základnú zostavu určite áno. Ako napr. malé a veľké muffiny, bábovku, malú bábovku alebo formu na tortu… a také quiche určite treba a taktiež lasagne.. :) Stačí? Ale čo spravíme s tými teflónovými formami čo sme si kúpili alebo dostali pred rokmi? Nie je ich škoda? Určite áno… takže treba urobiť nejaký kompromis. Niečo čo sa nám hodí dokúpime, prípadne vymeníme niektorú starú opotrebovanú formu za novú a so zvyškom sa iba pokocháme :)

Ale poďme teda na tie výhody silikónových foriem a prečo v nich tak radi pečieme.

Asi najväčšia výhoda je, že silikónová forma sa nemusí vymasťovať a vysypávať pred pečením. Jednoducho ju umyjete teplou vodou, nalejete cesto a pečiete. Počas pečenia sa cesto ako keby vo forme po okrajoch sparí a krásne sa oddelí od okrajov. A preto je tu aj ďalšia výhoda. Cesto po upečení a vytiahnutí z rúry môžete vyklopiť z formy a nemusíte čakať kým vám úplne vychladne. Toto je veľká výhoda keď napr. pečiete muffinky a tú istú formu potrebujete použiť viac krát, lebo máte viac cesta, jednu formu a veľa čakajúcich hladošov.  Na silikónových formách sa nám páči aj to, keď napr. pečieme muffinky tak ich nemusíme ani vyklápať a báť sa či sa mi cesto prilepilo alebo nie. Formy sú elastické,  stačí keď si každý muffin pekne zospodu vytlačíte, cesto sa uvoľní a každý jeden samostatne vyberiete z formy.

Výhodou silikónových foriem je pravdaže aj ich rôznorodá použiteľnosť. Okrem pečenia v plynových alebo elektrických rúrach ich môžeme použiť aj na pokrmy, ktoré sa musia mraziť alebo chladiť. Väčšina foriem má priamo od výrobcov udaný teplotný rozsah použitia, ktorý si pre istotu pri kúpe skontrolujte. Náš výrobca udáva teplotný rozsah od -60 do +230 stupňov… takže sa skutočne nemusíme báť si zamraziť zmrzlinu alebo upiecť koláčik v tej istej forme.

Ďalšími výhodami silikónových foriem je ich praktickosť – dajú sa umývať v umývačke riadu, môžu sa zložiť, nezaberajú veľa miesta a vrátia sa do pôvodného tvaru.

Veľkou výhodou silikónových foriem od nášho výrobcu je patentovaný plastový držiak – podpora, ktorá sa zasunie pod okraj formy. Táto podpora udržuje tvar aj keď do formy nalejete cesto a pomáha pri presune do rúry. Veľmi dobrá vec. Taktiež nemusíte formu dávať pri pečení na pekáč, ale môžete ju položiť priamo na rošt.

A asi tou najkrajšou výhodou je ich tvar a forma. Momentálne sa na trhu nachádza veľké množstvo rôznych dizajnov od kvetinkových, detských až po klasické.. no proste je ich skutočne veľa a potom, že vyberte si len jednu.

Nevýhody? Úprimne, o žiadnych nevieme. Teda vieme, že niektorým ľudom sa nepáči samotný fakt piecť a vôbec používať silikón… ale to už je každého osobná záležitosť. Silikón je materiál tretieho tisícročia, zdravotne nezávadný ak ho kupujete od značkového výrobcu, nepreberá pachy z predchádzajúcich potravín, je hygienický a netoxický.

Takže pokiaľ ste doteraz žiadnu silikónovú formu nevyskúšali tak skúste  :) A ak o nejakých nevýhodách viete, tak nám ich napíšte… alebo pravdaže aj výhody, ktoré sme nespomenuli.

Teda ešte jedna výhoda alebo použitie nás napadlo. Je to ideálna hračka pre deti :) Výborne sa dá do nej hrýzť, je krásne farebná, ohybná a hlavne mama ju má v kuchyni vždy po ruke :)

 

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.