Francúzsky dezert – Créme brulée

Créme brulée je našim obľúbeným dezertom a preto sme sa ho pokúsili pripraviť aj doma. Podaril sa na prvý krát aj keď na začiatku boli určité obavy. Tento typický francúzsky dezert je v podstate len vychladený vanilkový krém, ktorý je pokrytý karamelovou krustou. Táto krusta dodá dezertu delikátnu chuť čo ocenia aj tí najnáročnejší gurmáni. Tak čo poviete, pustíte sa do toho aj vy doma?

Créme brulée

Porcie 4
Príprava 15 minutes
Pečenie 45 minutes
Celkovo 1 hour

Suroviny

  • 400ml sladká smotana
  • 4 ks žĺtky
  • 65 g jemný kryštálový cukor
  • 1 ks vanilkový lusk
  • hnedý kryštálový cukor na posypanie

Postup

1. Smotanu spolu s polovicou vanilkového lusku povaríme na miernom ohni a takmer pri bode varu odstavíme.
2. Vaječné žĺtky vymiešame zvlášť v nádobe s kryštálovým cukrom. K vymiešaným žĺtkom pomaly prilievame teplú smotanu a s metličkou zašľaháme do jednotného krému. Krém prepasírujeme cez sitko (zbavíme sa tak lusku, prípadne jeho väčších častí, ktoré sa počas varenia smotany uvoľnili). Prípadnú penu, ktorá vznikla na povrchu odstránime. Môžeme aj pomocu flambovacej pištole bublinky na kréme popraskať.
3. Krémom naplníme ohňuvzdorné keramické misky a varíme vo vodnom kúpeli vo vopred predhriatej rúre na 180°C po dobu približne 45 minút, až kým sa krém po okrajoch celkom nespevní, pričom v strede misky a vo vnútri zostáva krém roztrasený – mierne pripomínajúci želé.
4. Vodný kúpeľ pre varenie Creme brulee zabezpečíme tak, že do vyššieho plechu dáme na spodok kuchynskú utierku, na ňu poukladáme misky naplnené krémom a do plechu nalejeme vriacu vodu - približne do výšky dvoch tretín misiek (tak aby sa nám voda nedostala dnu do misiek). Takto pripravený plech s miskami vložíme do rúry. Keď je krém hotový, misky vytiahneme z vodného kúpeľa a necháme dobre vychladnúť (najlepšie aspoň dve hodiny v chladničke).
5. Tesne pred podávaním posypeme povrch krému hnedým cukrom a pomocou flambovacej pištole skaramelizujeme. Na povrchu krému sa tak vytvorí pevná krusta – škrupinka.
6. Creme brulee môžeme podávať samotný, alebo ozdobený napríklad s kúskami ovocia.

Naše poznámky k receptu

Na Creme brulee je potrebná mať zapekacie porcelánové misky a flambovaciu pištol. Tú máme k dispozícii aj v našom eshope.

 

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.