Životabudič menom čaj

Vedeli ste, že čaj sa svojimi účinkami vyrovná pozitívnym vplyvom vína či kávy? Výhodou však je, že neobsahuje alkohol, má nižší obsah kofeínu a oveľa väčšie množstvo antioxidantov, ktoré z tela odstraňujú nahromadené škodlivé látky. Dobrý a kvalitný čaj nám môže pomôcť získať stratenú rovnováhu, povzbudí, dodá energiu a chuť do života.

O čajoch a jeho pozitívnych účinkoch sa popísalo veľa a preto by sme sa s vami veľmi radi podelili o pár skúseností a rád ako si pripraviť ten správny čaj na letné mesiace. Pretože nič tak príjemne neosvieži ako pohár ľadového čaju. Nemáme však na mysli tie takzvané ľadové čaje vo fľašiach, aké nájdete na pultoch predajní, ale skvelý domáci nápoj, ktorý si môžete pripraviť doma.

Návodov na prípravu nájdete nespočetne veľa. Nezabúdajte však, že aj ten najkvalitnejší čaj je možné nesprávnou prípravou znehodnotiť. V prvom rade treba mať na pamäti, že čaj nevaríme, ako sa bežne hovorí, ale lúhujeme. Na to sa používajú sitká z rôznych materiálov a tvarov. Na našej stránke nájdete zopár ozaj originálnych kúskov. Ale pozor, ak čaj lúhujeme príliš dlho, stúpa v ňom podiel kofeínu a zároveň klesá množstvo antioxidantov. Lúhovanie by preto malo trvať len niekoľko minút.

Skvelý ľadový čaj si pripravíte z kvalitného sypaného čierneho, zeleného, bylinkového, ale aj z ovocného čaju. K najobľúbenejším prísadám na ochutenie ľadového čaju patria citrusy, predovšetkým citróny a limetky, pripadne iné sezónne ovocie, čerstvý zázvor alebo mäta. Pokiaľ si neodpustíte sladké, môžete pridať do hotového nápoja trstinový cukor alebo med. A samozrejme, nezabudnúť na ľad. Dnes už existujú rôzne druhy foriem na ľad, ktoré nápoju dodajú originalitu.

Nebojte sa preto experimentovať a podľa chuti môžete striedať svieže ovocné príchute s rôznymi bylinkovými.

A posledná rada na záver: čaj, aj ten ľadový, sa vždy pije čerstvý.

Recept: Domáci ľadový čaj

Do vyšších pohárov dáme sitko na čaj so sypaný čajom podľa vlastnej chuti. Zalejeme do polovice zahriatou vodou (teplota vody podľa návodu na obale)a necháme 2 až 3 minúty lúhovať. Vyberieme sitko a necháme ešte chvíľu vychladnúť. Pridáme podľa chuti citrón, sezónne ovocie, trstinový cukor alebo med. Na záver pohár doplníme do plna ľadom. Ozdobíme plátkami citróna, mätou a môžeme si vychutnávať pohodu letných dní.

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.