Máme pre vás daľšie vianočné recepty, ktoré skúšame a naši rodinný príslušníci poctivo ochutnávajú – zatiaľ sú velmi spokojní
Škoricu sme síce ešte nepoužili, ale podľa nás sa hodí do hociktorého koláčika
Gaštanové mňamky
Príprava | 25 minutes |
Suroviny
- 200-250g mrazeného gaštanového pyré
- 70g masla
- 100g najemno nastrúhaných detských piškót
- rum podľa potreby
- vaječný likér alebo Piknik (zahustené sladené mlieko)
- detské piškóty na podstavce podľa potreby
Postup
1. V miske zmiešame rozmrazené gaštanové pyré s maslom a preosiatou strúhankou z detských piškót. 2. Pridáme rum cca 3 polievkové lyžice, aby vzniklo polotuhé až husté cesto. Ak máte cesto riedke, zahustite ho piškótovou strúhankou. 3. Kúsok cesta najskôr v ruke vytvarujeme do guľôčky a natlačíme ho do otvoru v silikónovej formy. Rúčkou z varešky urobíme dierku, malou lyžičkou nalejeme vaječný likér a priklopíme okrúhlou piškótou. Keď máme všetky otvory vo forme vyplnené, priložíme na formu tanier, alebo dienko a otočíme formu naopak. 4. Necháme v chladničke do druhého dňa. Po vyklopení zdobíme horkou alebo bielou čokoládou, cukrovou polevou a perleťkami. |
Naše poznámky k receptu
Sú to nepečené cukrovinky, takže odporúčame skladovať v chladničke a zjesť čo najskôr. Kedže idú vianoce môžete využiť na tvarovanie koláčikov vianočné silikónové formy.
Vianočné podvodnice
Príprava | 30 minutes |
Pečenie | 15 minutes |
Celkovo | 45 minutes |
Suroviny
- 1 lyžica vlažného mlieka
- 40g droždia
- 1 lyžička cukru
- 400g hladkej múky
- 250g masla
- práškový cukor na obaľovanie
- 100g mletých orechov
Postup
Škoricovo ovsené koláčiky s jablkami
Príprava | 10 minutes |
Pečenie | 30 minutes |
Celkovo | 40 minutes |
Suroviny
- 80g jemných ovsených vločiek
- 250g špaldovej alebo hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orechu (nie je podmienkou)
- 1/2 lyžičky mletého kardamonu (nie je podmienkou)
- 2 celé vajcia
- 135g hnedého cukru
- 1-2 jablká, podľa veľkosti (nastrúhané)
- 150ml plnotučného mlieka alebo 1 kelímok bieleho jogurtu
- 1 lyžica rastlinného oleja
Postup
1. V jednej miske zmiešame suché ingrediencie. V druhej miske zmiešame mokré ingredience a nakoniec oboje zmiešame dokopy. 2. Formu naplníme do 2/3 cestom. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a koláčiky pečieme 25-30 minút. 3. Necháme dobre vychladnúť a až potom vyberieme z formy. 4. Zdobíme podľa vlastnej fantázie. |
Naše poznámky k receptu
Koláčiky sme piekli vo forme Muffiny stromčeky.
Vianočné pečivo
Príprava | 10 minutes |
Pečenie | 10 minutes |
Celkovo | 20 minutes |
Suroviny
- 150g masla (Hera alebo Helia)
- 150g práškový cukor
- 2 ks vajcia
- 1 bal. vanilkový cukor
- 400g hladká múka
- 3/4 bal. prášok do pečiva
Postup
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto a dáme na 30 min. stuhnúť do chladničky. Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Vykrojené tvary ukladáme na plech. Ak použijeme podložku na pečenie tak nemusíme vymastiť. Pred pečením natierame pečivo rozšľahaným vajíčkom. Navrch môžeme dať kúsok vlašského orieška, prípadne olúpaný mandľu. Pečieme pri 180 C mierne do ružova cca. 8 -10 minúť. |
Naše poznámky k receptu
Na Vianočné pečivo sme použili 3D Vykrajovátka a podložku na pečenie.