Vianočné recepty II

Máme pre vás daľšie vianočné recepty, ktoré skúšame a naši rodinný príslušníci poctivo ochutnávajú – zatiaľ sú velmi spokojní :)

Škoricu sme síce ešte nepoužili, ale podľa nás sa hodí do hociktorého koláčika :)

 

 

Gaštanové mňamky

Príprava 25 minutes

Suroviny

  • 200-250g mrazeného gaštanového pyré
  • 70g masla
  • 100g najemno nastrúhaných detských piškót
  • rum podľa potreby
  • vaječný likér alebo Piknik (zahustené sladené mlieko)
  • detské piškóty na podstavce podľa potreby

Postup

1. V miske zmiešame rozmrazené gaštanové pyré s maslom a preosiatou strúhankou z detských piškót.
2. Pridáme rum cca 3 polievkové lyžice, aby vzniklo polotuhé až husté cesto. Ak máte cesto riedke, zahustite ho piškótovou strúhankou.
3. Kúsok cesta najskôr v ruke vytvarujeme do guľôčky a natlačíme ho do otvoru v silikónovej formy. Rúčkou z varešky urobíme dierku, malou lyžičkou nalejeme vaječný likér a priklopíme okrúhlou piškótou. Keď máme všetky otvory vo forme vyplnené, priložíme na formu tanier, alebo dienko a otočíme formu naopak.
4. Necháme v chladničke do druhého dňa. Po vyklopení zdobíme horkou alebo bielou čokoládou, cukrovou polevou a perleťkami.

Naše poznámky k receptu

Sú to nepečené cukrovinky, takže odporúčame skladovať v chladničke a zjesť čo najskôr. Kedže idú vianoce môžete využiť na tvarovanie koláčikov vianočné silikónové formy.

Vianočné podvodnice

Príprava 30 minutes
Pečenie 15 minutes
Celkovo 45 minutes

Suroviny

  • 1 lyžica vlažného mlieka
  • 40g droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 400g hladkej múky
  • 250g masla
  • práškový cukor na obaľovanie
  • 100g mletých orechov

Postup

1. Zmiešame mlieko, droždie, cukor a lyžicu múky a necháme nakysnúť kvások.
2. Vymiesime husté cesto z kvásku a ostatných surovín.
3. Cesto si dáme do hlbšej misky, zalejeme studenou vodou a dáme do chladničky na 2 hodiny alebo aj na celú noc.
4. Cesto si vyvaľkáme na plát hrubý asi 5 milimetrov (neni moc dobré robiť tenučké cesto pretože sa potom koláčiky pri pečení lámu a sú veľmi krehké)
5. Vykrajujeme koláčiky ktoré pečieme pri 180C asi 15 min.
6. Po upečeni, ešte teplé, obalujeme v práškovom cukre.
IMG_4545

Škoricovo ovsené koláčiky s jablkami

Príprava 10 minutes
Pečenie 30 minutes
Celkovo 40 minutes

Suroviny

  • 80g jemných ovsených vločiek
  • 250g špaldovej alebo hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orechu (nie je podmienkou)
  • 1/2 lyžičky mletého kardamonu (nie je podmienkou)
  • 2 celé vajcia
  • 135g hnedého cukru
  • 1-2 jablká, podľa veľkosti (nastrúhané)
  • 150ml plnotučného mlieka alebo 1 kelímok bieleho jogurtu
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup

1. V jednej miske zmiešame suché ingrediencie. V druhej miske zmiešame mokré ingredience a nakoniec oboje zmiešame dokopy.
2. Formu naplníme do 2/3 cestom. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a koláčiky pečieme 25-30 minút.
3. Necháme dobre vychladnúť a až potom vyberieme z formy.
4. Zdobíme podľa vlastnej fantázie.

Naše poznámky k receptu

Koláčiky sme piekli vo forme Muffiny stromčeky.

Vianočné pečivo

Príprava 10 minutes
Pečenie 10 minutes
Celkovo 20 minutes

Suroviny

  • 150g masla (Hera alebo Helia)
  • 150g práškový cukor
  • 2 ks vajcia
  • 1 bal. vanilkový cukor
  • 400g hladká múka
  • 3/4 bal. prášok do pečiva

Postup

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto a dáme na 30 min. stuhnúť do chladničky. Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Vykrojené tvary ukladáme na plech. Ak použijeme podložku na pečenie tak nemusíme vymastiť. Pred pečením natierame pečivo rozšľahaným vajíčkom. Navrch môžeme dať kúsok vlašského orieška, prípadne olúpaný mandľu. Pečieme pri 180 C mierne do ružova cca. 8 -10 minúť.

Naše poznámky k receptu

Na Vianočné pečivo sme použili 3D Vykrajovátka a podložku na pečenie.

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.