Podeľte sa s nami o super zaujímavý a netradičný recept na bábovku, ktorý máte vyskúšaný a odfotený. Vyberieme jeden, ktorý sa nám aj vám najviac zapáči (najviac FB “Like” ) a odmeníme ho silikónovou formou na bábovku. Oplatí sa, nie?
Tešíme sa na vaše recepty na info@laskonka.sk. Všetky recepty budú uverejnené na našom FB a na blogu aby ste za ne mohli hlasovať a “likovať”.
Do súťaže sme dostali nasledovné recepty:
1. Sávnostná bábovka od pani Stanky
Slávnostná bábovka
Suroviny
- 5 vajec
- 10 pol. lyžíc kryštálového cukru
- 100ml oleja
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 pudingový prášok hnedý (kakaový alebo čokoládový)
- 1 pudingový prášok ružový (jahodový alebo malinový)
- 1 pudingový prášok žltý (vanilkový alebo citrónový)
Postup
2. Makovo – pudingová bábovka od pani Katky
Makovo – Pudingová Bábovka
Príprava | 30 minutes |
Pečenie | 50 minutes |
Celkovo | 1 hours, 20 minutes |
Suroviny
cesto
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1,5 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 hrnček maku
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
plnka
- 400ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 vanilkový puding
Postup
Naše poznámky k receptu
Na recept bola použitá silikónová bábovková forma Kvet.
3. Tvarohová bábovka od pani Márie
Tvarohová bábovka
Suroviny
- 160g masla
- 250g práškového cukru
- 3-4 vajcia
- 200g detskej krupice
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 500g tvarohu
- citrónová šťava z polovice citrónu
- štipka soli
Postup
1. V miske vyšľaháme spolu maslo, cukor, žĺtky a citrónovú šťavu. Pridáme tvaroh, soľ a prášok do pečiva. 2. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. 3. Ak máme klasickú formu na bábovku tak ju vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Silikónovú fomu na bábovku nemusime vymasťovať a priamo nalejeme cesto. 4. Pečieme asi 50 min. pri teplote 170C. |
4. Špaldová dvojfarebná bábovka od pani Petry
Špaldová dvojfarebná bábovka
Príprava | 15 minutes |
Pečenie | 30 minutes |
Celkovo | 45 minutes |
Suroviny
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 4 vajcia
- 200g práškového cukru
- 200g špaldovej hladkej múky (môžeme použiť aj klasickú hladkú)
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilínový cukor
- 1 banán nakrájaný na kolieska
- kúsky marcipánu
- hrozienka namočené v RuMe
- 2 polievkové lyžice kakaa
- biela a tmavá čokoláda
Postup
Naše poznámky k receptu
Môj recept je veľmi jednoduchý a vždy ho obmieňam. Základný recept mám od mojej mamy, ktorá ho má od tej svojej, no ja ho stále vylepšujem a experimentujem s tým čo mám doma. Používam mak, orechy, tvaroh, jahody, citrón, maliny, sušené brusnice namiesto hrozienok, ale banán a čokoláda to je nesmrteľná kombinácia ... aj keď bábovka je výborná aj čistá - bez lakociniek - mňam. (poznamky sú od našej zákazníčky Petry, ktorá nám poslala tento výborný recept do súťaže :)
5. Rumová bábovka s čokoládou od pani Tatiany
Rumová bábovka s čokoládou
Príprava | 15 minutes |
Pečenie | 45 minutes |
Celkovo | 1 hour |
Suroviny
Cesto
- 250g tvarohu
- 200g masla
- 170g práškového cukru
- 4 vajcia
- 150g hladkej múky
- 150g polohrubej múky
- 1 vanilínový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 2-3 lyžice rumu
- štipka soli
Poleva
- 100g bielej čokolády
- 70ml smotany na šľahanie
Postup
6. Mini bábovky s vaječným likérom od pani Jany
Pozámky k receptu od pani Jany:
Na mini bábovky som dala brandy sauce z Marks and Spencer namiesto vaječného likéru.. ale už som používala aj vanilkovy puding a boli tiež výborné. Dozdobila som ich kyslejšími ríbezlami – ovocim aby vznikol kontrast ku tomu sladkému.
Náš pôvodný recept:
Bábovka s vaječným likérom
Príprava | 20 minutes |
Pečenie | 50 minutes |
Celkovo | 1 hours, 10 minutes |
Suroviny
cesto
- 5 vajec
- 250g práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 250ml vaječného likéru
- 150ml oleja
- 250g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
poleva
- 100ml vaječného likéru
- 180g práškového cukru
Postup
1. Vajcia, práškový cukor a vanilkový cukor spolu mixujeme asi 15 min. Potom pridáme likér, olej a nakoniec múku s kypriacim práškom. 2. Cesto vylejeme do silikónovej formy a pečieme v rúre asi 50 min pri teplote 180C. 3. Keď je bábovka upečená necháme ju 1-2 min vychladnúť vo forme a hneď ju vyklopíme. Silikónovú formu nie je treba pred pečením vymastiť a bábovka sa krásne vyklopí. 4. Nakoniec si zmiešame likér a cukor na polevu a rozotrieme rovnomerne na bábovku. Necháme vychladnúť a stuhnúť. |
Naše poznámky k receptu
Krásne formy na bábovky nájdete na našov webe
7. Cisárska bábovka od pani Martiny
Cisárska bábovka
Príprava | 1 hours, 15 minutes |
Pečenie | 1 hour |
Celkovo | 2 hours, 15 minutes |
Suroviny
- 430g hladkej múky
- 220g masla
- 90g práškového cukru
- 6 vajec
- 170ml mlieka
- 42g droždia
- 60g hrozienok
- citronová kôra
- soľ
Postup
1. Droždie si necháme rozpustiť vo vlažnom mlieku s trochou cukru 2. Rozmixujeme maslo a práškový cukor, pridáme vajcia a múku. Nakoniec pridame droždie a dobre premiešame. 3. Naposledy pridáme hrozienka a citrónovú kôru. 4. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a necháme ešte stáť na teplom mieste 1 hodinu. 5. Pečieme pri teplote 180C približne hodinu. |
Naše poznámky k receptu
Pripomienky od našej zákazníčky Martiny, ktorá nám poslala recept do súťaže:
Toto je klasická bábovka k ranajšiemu kakau :) ak ju chcete vylepšiť aby nebola suchá, kľudne môžete pridať akékoľvek suroviny ako napr. čokoládu, banán alebo tvaroh. Ja bohužial nemám ešte bábovkovú formu preto som cestom naplnila muffinové formy, čo som mala doma. Dúfam, že v tejto súťaži vyhrám bábovkovú formu aby som v nej hneď mohla vyskúšať moju bábovku :)
8. Tvarohovo-citrónová bábovka od pani Lucie
Tvarohovo – citrónová bábovka
Príprava | 10 minutes |
Pečenie | 55 minutes |
Celkovo | 1 hours, 5 minutes |
Suroviny
- 4 vajcia
- 200g masla
- 250g mäkkého tvarohu
- 250g práškového cukru
- 300g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 6 lyžíc vlažného mlieka
- postrúhaná kôra z 1 citróna chemicky neošetreného
- 1 prášok do pečiva
Postup
1. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a žĺtkami. Pridáme tvaroh a dobre premiešame. 2. Potom vmiešame vanilkový cukor, citrónovú kôru, mlieko, múku s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov. 3. Cesto rozotrieme do vymastenej, hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a upečieme pri 180 stupňoch cca 50-55 minút. 4. Upečenú bábovku posypeme práškovým cukrom. |
9. Dvojfarebná bábovka od pani Lucie
Dvojfarebná bábovka
Príprava | 10 minutes |
Pečenie | 50 minutes |
Celkovo | 1 hour |
Suroviny
- 3 vajcia
- 1 hrnček práškového cukru (1 hrnček – 0,25 l)
- 1 hrnček oleja
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček hrubej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- trocha postrúhanej kôry z citróna chemicky neošetreného
Postup
1, Vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme dopenista a postupne prilejeme olej a mlieko, primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva (niekedy môžeme časť hrubej múky nahradiť kokosovou múčkou alebo pomletými orechmi a tak zakaždým máme inú chuť bábovky), vanilkový cukor a trochu postrúhanej citrónovej kôry. 2. Cesto nalejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme v mierne vyhriatej rúre cca 180 stupňov 45 - 50 minút. 3. Upečenú a vychladnutú bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom. |
Naše poznámky k receptu
Tip od pani Lucie :) z pripraveného cesta si časť odlejem a primiešam doň kakao, potom ho vylejem do formy, kde je už naliate svetlé cesto a vidličkou jemne prejdem po povrchu.
11. Bábovka Savoy od pani Kamily
Bábovka Savoy
Príprava | 30 minutes |
Pečenie | 1 hour |
Celkovo | 1 hours, 30 minutes |
Suroviny
- 6 vajec
- 280g masla
- 250ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 100g nasekaných vlašských orechov
- 1 sáčok prášku do pečiva
- 150g nugátu alebo nasekanej mliečnej čokolády
- 30g kakaa
- maslo a hrubá múka na vysypanie formy, ak nemáte silikónovú formu :)
Postup
12. Minibábovky Brownie od pani Zuzany
Minibábovky Brownie
Príprava | 20 minutes |
Pečenie | 25 minutes |
Celkovo | 45 minutes |
Suroviny
Cesto
- 100g horkej čokolády
- 200g hrozienok a nasekaných orechov (vlašské, kešu a pod. )
- 200g mäkkého masla alebo margarínu
- 150g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 4 vajcia
- 200g hladkej múky
- 200g jogurtu
- 2 PL kakaa
Poleva
- 100g horkej čokolády
- 1 PL oleja
- Zmes orechov a hrozienok
Postup
13. Rumová bábovka od pani Petry
Recept ten istý ako pri bábovke č. 4 a tu sú poznámky od pani Petry
Znova som piekla bábovku – tentokrát rumovú variáciu pre dedka Jozefa Môj osvedčený recept znova nesklamal a ako lakocinkysom použila kakao + rum na tmavú časť, brusnice namočené v rume na svetlú časť a medzi ešte piškóty namočené v rume. Poleva bola punčová.
Kto má rád rum, nech vyskúša aj túto variáciu Po bábovke sa zľahla zem za pár minút 😀