Tento, nie celkom jednoduchý recept sme našli v kuchárskej knihe plnej výborných dezertov: Kuchárska Elita – Dezerty. Trošku sme sa pri ňom zapotili, ale vysledok bol vynikajúci. Použili sme naše silikónové formy na muffiny.
Ešte jedna poznámka – korpus je taký výborný, že sa dá samostatne jesť ako cookies/brownies
Lahodný írsky dezert v škrupinke z jemnej čokolády
Porcie | 8-10 |
Príprava | 45 minutes |
Pečenie | 12 minutes |
Celkovo | 57 minutes |
Suroviny
- 150g kvalitnej horkej čokolády
Smotanová pena
- 50g bielej čokolády
- 1 vajce
- 160ml smotany na šľahanie
Parížska poleva
- 130g bielej čokolády
- 8g instatnej kávy
- 30ml nesladeného kondenzovaného mlieka
Korpus
- 130g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1/2 vanilkového struku
- 75g masla
- 300g kvalitnej horkej čokolády
- 30g hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 40g lúpaných mandlí
- 400ml whisky
Postup
Smotanová Pena: Smotanu a vajce zahrievame a šľaháme nad parou 10 min pri teplote 70C. Pridáme bielu čokoládu a šľaháme bez ohrevu pokiaľ sa hmota nespojí. Necháme vychladnúť. Parížska poleva: Rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli (40C). Do kondenzovaného mlieka vmiešame instantú kávu a zmiešame s bielou čokoládou. Korpus: Časť cukru vyšľaháme s bielkami a časť so žĺtkami. Do žĺtkovej peny vmiešame dužinu z vanilkového cukru, zmäknuté maslo a pomaly vlejeme rozpustenú tmavú čokoládu. Pridáme múku, prášok do pečiva, mandle a nakoniec bielkový sneh. Hmotu na korpus rozotrieme na papier na pečenie (stačí nám menší plech) a pečieme 10-12 min. Po upečení rozkrájame korpus na požadované tvary podľa foriem ktoré sme si vybrali. Silikónovú formu vylejeme natemperovanou tmavou čokoládou a necháme ztuhnúť. Potom naplníme smotanovou penou a pokryjeme korpusom navlhčeným whisky. Mierne pritlačíme a dáme ztuhnúť do chladničky. Dezert opartne preložíme na taniere a podávame s parížskou polevou. |