Lahodný írsky dezert v škrupinke z jemnej čokolády

Tento, nie celkom jednoduchý recept sme našli v kuchárskej knihe plnej výborných dezertov: Kuchárska Elita – Dezerty. Trošku sme sa pri ňom zapotili, ale vysledok bol vynikajúci. Použili sme naše silikónové formy na muffiny.

 

Ešte jedna poznámka – korpus je taký výborný, že sa dá samostatne jesť ako cookies/brownies :)

Lahodný írsky dezert v škrupinke z jemnej čokolády

Porcie 8-10
Príprava 45 minutes
Pečenie 12 minutes
Celkovo 57 minutes

Suroviny

  • 150g kvalitnej horkej čokolády

Smotanová pena

  • 50g bielej čokolády
  • 1 vajce
  • 160ml smotany na šľahanie

Parížska poleva

  • 130g bielej čokolády
  • 8g instatnej kávy
  • 30ml nesladeného kondenzovaného mlieka

Korpus

  • 130g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 vanilkového struku
  • 75g masla
  • 300g kvalitnej horkej čokolády
  • 30g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 40g lúpaných mandlí
  • 400ml whisky

Postup

Smotanová Pena:
Smotanu a vajce zahrievame a šľaháme nad parou 10 min pri teplote 70C. Pridáme bielu čokoládu a šľaháme bez ohrevu pokiaľ sa hmota nespojí. Necháme vychladnúť.

Parížska poleva:
Rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli (40C). Do kondenzovaného mlieka vmiešame instantú kávu a zmiešame s bielou čokoládou.

Korpus:
Časť cukru vyšľaháme s bielkami a časť so žĺtkami. Do žĺtkovej peny vmiešame dužinu z vanilkového cukru, zmäknuté maslo a pomaly vlejeme rozpustenú tmavú čokoládu. Pridáme múku, prášok do pečiva, mandle a nakoniec bielkový sneh.

Hmotu na korpus rozotrieme na papier na pečenie (stačí nám menší plech) a pečieme 10-12 min. Po upečení rozkrájame korpus na požadované tvary podľa foriem ktoré sme si vybrali. Silikónovú formu vylejeme natemperovanou tmavou čokoládou a necháme ztuhnúť. Potom naplníme smotanovou penou a pokryjeme korpusom navlhčeným whisky. Mierne pritlačíme a dáme ztuhnúť do chladničky.
Dezert opartne preložíme na taniere a podávame s parížskou polevou.

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.