Figové muffiny

Tento rok na dovolenke v Turecku sme si popri iných dobrotách pochutnávali aj na čerstvých figách. Keďže figy sú sezónne ovocie ( júl až september) a rýchlo sa kazia, u nás v obchodoch ich predávajú prevažne sušené. Musíme však skonštatovať, že čerstvé nám chutili viac ako sušené. Po návrate z dovolenky, na naše veľké prekvapenie, sme čerstvé figy objavili aj u nás v jednom hypermarkete. Hneď sme rozmýšľali čo sladké z fíg pripravíme. Voľba padla na figové muffiny. Tie sa môžu podávať ako dezert ku káve, na raňajky, deťom na desiatu a aj na večeru.

Tieto figové chutili naozaj výborne.

A ešte pár riadkov čo sme sa o figách dočítali:

  • v čerstvom stave obsahujú až 70 – 80% vody a okolo 25% cukru. Sú bohaté na vitamíny A, B1, B2,      C a minerály – predovšetkým draslík, vápnik, horčík a železo
  • k najúčinnejším látkam, ktoré figy obsahujú, patria enzýmy podporujúce trávenie, čistia črevá a zbavujú ich usadených škodlivín
  • sú aj mierne močopudné a dokážu rozpúšťať usadené škodliviny v obličkách vo forme tzv. obličkových kameňov či piesku
  • pôsobia aj proti infekciám v hrudníku, zmierňujú kašeľ a zlepšujú vykašliavanie

Sušené figy:

  • majú len 18% vody, ale bežne 50 – 70 % cukrov a sú teda výborným okamžitým zdrojom energie
  • výborne vyživujú nervy, mozog a mobilizujú mozgovú činnosť k vyšším výkonom
  • pomáhajú pri únave, nízkej výkonnosti, zlepšujú náladu a zbavujú nervozity.

Figové muffiny

Porcie 12
Príprava 15 minutes
Pečenie 25 minutes
Celkovo 40 minutes

Suroviny

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 130g rozpusteného masla (nie margarín)
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 bal. prášku do pečiva
  • 1 kelimok bieleho jogurtu
  • 1 hrnček na malé kúsky nakrájaných čerstvých fíg
  • hrozienka podľa chuti

Postup

1. Rúru si predhrejeme na 180 - 185C.
2. V jednej miske zmiešame suché suroviny: múku, soľ, prášok do pečiva a hnedý cukor. V druhej miske zmiešame vajcia, jogurt a rozpustené maslo.
3. Suroviny z obidvoch misiek spolu zmiešame vareškou alebo metličkou, určite nie mixérom. Cesto nesmie byť riedke, ale ani príliš husté. Ak máte cesto husté môžete pridať ešte trochu mlieka.
4. Na koniec do cesta pridáme hrozienka a jemne zapracujeme, v trochu v múke obalené, figy.
5. Rovnomerne naplníme formu na muffiny, asi do 2/3 a dáme piecť na 25 min.
6. Po vybratí z rúry nechajte muffiny 1-2 min. vo forme. Nie však dlhšie aby nezvlhli.
DSCN9691

Naše poznámky k receptu

Aby boli muffiny krásne nadýchané nesmiete ich príliš dlho miešať a hlavne nie mixovať. Muffiny by mali mať zlatistú farbu, nesmú byť veľmi bledé ani príliš tmavé, takže pozor na teplotu. Ak ste mali muffiny suché tak bolo veľa múky alebo príliš horúca rúra.

 

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.