Bábovky – Bábovky – Bábovky

Pomaly sa blíži Jar a Veľká noc a s ňou sa nám spája pečenie koláčikov a hlavne báboviek. Popravde v minulosti sme moc bábovky nemuseli – veď to bol iba taký “obýč suchý koláč” vhodný akurát tak na raňajky k šálke kakaa. Odkedy sa začali piecť rôzne zaujímavé variácie báboviek s rôznym ovocím, krémom alebo plnkou, tak tie sú mňam :)

V našom receptári sa nachádza už zopár receptov na bábovky, ktoré sme vyskúšali a veľmi nám chutili. Postupne pridáme ďalšie, aby ste mali z čoho vyberať na Veľkú noc.

Potešilo by nás, keby ste sa s nami podelili aj vy o nejaký super zaujímavý a netradičný recept na bábovku, ktorý máte vyskúšaný a odfotený. Vyberieme jeden, ktorý sa nám aj vám najviac zapáči (najviac FB “Like” ) a odmeníme ho silikónovou formou na bábovku. Oplatí sa, nie? :)Tešíme sa na vaše recepty na info@laskonka.sk. Všetky recepty budú uverejnené na našom FB a na blogu aby ste za ne mohli hlasovať a “likovať”.

Bábovka

Príprava 15 minutes
Pečenie 40 minutes
Celkovo 55 minutes

Suroviny

  • 4-5 vajec
  • 100ml oleja
  • 100ml vody
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • kakao
  • 200g hladkej múky
  • 200g práškového cukoru

Postup

1. Cukor a žĺtka spolu dobre vymiešame a postupne pridáme hladkú múku, prášok do pečenia, olej, vodu a opatrne pridáme vyšľahaný sneh. Keď máme cesto hladko vymiešané vylejeme ho do silikónovej formy.
2. Ak chceme mať cesto dvojfarebné, ešte pred vyliatím si odoberieme časť cesta, do ktorého primiešame kakao. Takto pripravenú hmotu nalejeme striedavo na spodok silikónovej formy a na ňu pomaličky vylejeme ostatné cesto.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre asi pri 160° C - 170° C cca 40-45 minút. Po upečení necháme 2-3 min vychladnúť a vyklopíme.

Naše poznámky k receptu

V našom recepte sme použili silikónovú formu Katedrála a s dvojfarebným cestom velmi pekne vynikla :)

Banánová bábovka

Príprava 10 minutes
Pečenie 50 minutes
Celkovo 1 hour

Suroviny

  • 80g masla alebo rastliného tuku
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 vajcia
  • 150ml mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 250g polohrubej múky
  • 1 čaj. lyžička kypriaceho prášku
  • práškový cukor na posypanie
  • 2 banány

Postup

1. Zmäknutý tuk vymiešame s väčšou časťou krupicového cukru dopenista a postupne pridávame žĺtky.
2. Ošúpané banány roztlačíme vidličkou a s vlažným mliekom a citrónovou šťavou ich pridáme do žĺtkovej peny. Vmiešame časť preosiatej múky.
3. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zašľaháme zvyšný cukor so zvyšnou múkou zmiešanou s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do cesta.
4. Cesto nalejeme do silikónovej formy a v stredne rozohriatej rúre pomaly pečieme doružova asi 50 minút. Necháme krátko odstáť a vyklopíme. Upečenú bábovku pocukrujeme.

Obmena: Do cesta môžeme pridať opláchnuté hrozienka a nadrobno pokrájané kandizované ovocie. Bábovku na slávnostnejšiu príležitosť polejeme čokoládovou polevou.

Naše poznámky k receptu

Trošku netradičná, ale výborná bábovka, ktorá je ako stvorená na pečenie v našej silikónovej forme Slnečnica.

Bábovka s vaječným likérom

Príprava 20 minutes
Pečenie 50 minutes
Celkovo 1 hours, 10 minutes

Suroviny

cesto

  • 5 vajec
  • 250g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250ml vaječného likéru
  • 150ml oleja
  • 250g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku

poleva

  • 100ml vaječného likéru
  • 180g práškového cukru

Postup

1. Vajcia, práškový cukor a vanilkový cukor spolu mixujeme asi 15 min. Potom pridáme likér, olej a nakoniec múku s kypriacim práškom.
2. Cesto vylejeme do silikónovej formy a pečieme v rúre asi 50 min pri teplote 180C.
3. Keď je bábovka upečená necháme ju 1-2 min vychladnúť vo forme a hneď ju vyklopíme. Silikónovú formu nie je treba pred pečením vymastiť a bábovka sa krásne vyklopí.
4. Nakoniec si zmiešame likér a cukor na polevu a rozotrieme rovnomerne na bábovku. Necháme vychladnúť a stuhnúť.

Naše poznámky k receptu

Krásne formy na bábovky nájdete na našov webe

Gaštanová bábovka (vhodná pre celiatikov)

Príprava 10 minutes
Pečenie 40 minutes
Celkovo 50 minutes

Suroviny

  • 4 vajcia
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 gaštanové pyré

Postup

1. Žĺtky vymiešame s cukrom a prídáme gaštanové pyré.
2. Z bielkov vymiešame sneh a pridáme do gaštanovej zmesy.
3. Cesto nalejeme do bábovkovej formy a pečieme pri 180⁰ C.
IMG_6023
4. Do cesta môžeme pridať podľa chuti aj čokoládu, oriešky alebo kúsky kondenzovaného ovocia.

Túto fotografiu nám poslala naša kamarátka, ktorá už stihla vyskúšať recept. Použila silikónovú formu na muffiny slnečnice a narcis a pridala čokoládu. Ďakujeme Majka :)
IMG_3834

Naše poznámky k receptu

Veľmi jednoduché cesto, do ktorého môžete pridať oriešky alebo kakao. My sme použili klasickú veľkosť bábovkovej formy a cesto nám vyšlo do polovice formy. Preto na túto dávku cesta môžete použiť aj menšie bábovkové formy.

Čokoládové mini bábovky alebo čokoládovo-arašidové brownies

Príprava 30 minutes
Pečenie 25 minutes
Celkovo 55 minutes

Suroviny

  • 80g arašidového masla s kúskami arašidov
  • 180g čokolády na varenie
  • 40g kryštálového cukru
  • 70g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Postup

1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej peny až kým zmes zdvojnásobí svoj objem.
2. Čokoládu nalámeme na kúsky a spolu s arašidovým maslom pomaly rozpustíme vo vodnom kúpeli. Po rozpustení necháme vychladnúť. Niekto rozpúšťa čokoládu aj maslo v mikrovlnke. S arašidovým maslom sme to neskúšali.
3. Do vyšľahanej vaječnej peny zľahka vmiešame vychladnutú čokoládu s arašidovým maslom, múku a štipku soli. Namiesto arašidového masla môžeme použiť aj klasické maslo.
4. Naplníme do 2/3 mini bábovky a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Koláčik neskúšajte so špajdľou, brownies má byť vo vnútri vlhký. Či je správne upečený rozoznáme tak, že povrch je krásne lesklý a na bokoch sa cesto oddeľuje od formy.

Naše poznámky k receptu

Zo silikónovej formy sa dajú mini bábovky krásne vybrať a nemusíme čakať kým vychladnú.

 

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.